JENNY LIND – miniutställning om hennes födelsekvarter

Stadsmuseets utställning om det försvunna City- kvarteret där Jenny Lind föddes   

Lars Epstein   2017-01-27

tOperasångerskan, den svenska näktergalen, Jenny Lind föddes 1820

i ett gårdshus (det med fönster lite till höger om mitten på bilden) på Mäster Samuelsgatan …

i kvarteret Putten (markerat med röda linjer) …

kvarteret som revs helt och hållet 1953 och nu ägnas en intressant miniutställning på Stadsarkivet 

Borta (men bevarad i Stadsmuseets magasin i Frihamnen) är också minnesskylten som samfundet S:t Erik satte upp 1910.

Stadsarkivets Mats Hayen (till vänster) framför den bevarade bruna kyrkporten till Engelska kapellet, Sveriges första frikyrka, som också låg i kvarteret, …

Mats Hayen, som  berättade om de speciella omständigheterna kring Jenny Linds födelse som framgår av dessa anteckningar i den officiella födelseboken.

Operasångerskan Jenny Lind (1820-1887), den svenska näktergalen, förrförra seklets svenska världsstjärna, föddes 1820 utom äktenskapet (oä=oäkta, som det hette på den tiden) i ett gårdshus på Mäster Samuelsgatan i kvarteret Putten inte långt ifrån Hötorget. På gathuset satt en minnesskylt tills kvarteret revs 1953.

Kvarteret Putten är ett av de kvarter som helt utplånades i Cityrivningarna. I Stadsmuseets och Stadsarkivets gemensamma miniutställning ”Putten – kvarteret som försvann” i lokaler på Kungsklippan berättas bland annat om några som bott i kvarteret som samtidigt gav Stadsarkivets Mats Hayen i sin introduktion ytterligare en liten pusselbit som komplettering till Jenny Linds biografi.