LINA SANDELL

En av Sveriges mest älskade psalmdiktare 

(Dagen 2012)

De tre psalmerna Blott en dag, Tryggare kan ingen vara och Bred dina vida vingar kommer alltid högt när man frågar efter psalmernas tio-i-topplista.
Lina Sandell har skrivit dem alla, och ungefär 2 000 dikter till. Ingen har fler sånger än hon i den svenska psalmboken.

Bakgrund

Om inte prästdottern Lina Sandell i Fröderyd i Småland varit sjuklig hade vi kanske gått miste om vår mest älskade och produktiva psalmförfattare. Ty i mitten av 1800-talet skulle en flicka lära sig hushållssysslor, gifta sig och sedan sköta hem och barn. Studier var inte för kvinnor och att skriva för en bredare publik var inget kvinnogöra.

Men den unga Lina orkade inte med tunga sysslor, och fick i stället en vrå bland alla böckerna i sin lärde och omtänksamme fars arbetsrum. Där lärde hon sig förstå, älska och forma ord som bar en mening.                         

Fadern, Jonas Sandell, var en av de främsta banbrytarna för 1800-talets folkväckelse och Fröderyds prästgård var ett andligt centrum i länet.          Han var känd för sin predikokonst och sin humanistiska bildning. Han gav sin dotter en grundlig undervisning, inte minst i språk, historia och litteratur.

Bönhörelse

Hon gjorde tidigt andliga erfarenheter. I tolvårsåldern var hon en tid förlamad. En söndag läste hon dagens text om när Jesus botade en tolvårig, döende flicka, samtidigt som hennes pappa predikar över samma text i kyrkan. Lina bad, och steg sedan upp från sängen. Denna händelse påverkade hela hennes liv.

Produktiv

Två tusen dikter skulle det bli genom livet, därtill ett antal böcker. Hon skrev många barnböcker, men också flera biografier, bland annat om Carl Olof Rosenius och om sin far. Många kortare biografier publicerades i kalendern Korsblomman. Såväl den som barnkalendern Korn åt små fåglar, Barnens Tidning och den illustrerade veckotidningen Barnens Vän redigerade hon i årtionden. Hon skrev i alla dessa publikationer, inte minst ett stort antal texter för barn.

Nästan 150 av hennes sånger fanns i EFS sångbok Sions toner, spridd i 400 000 exemplar redan på 1920-talet. Ett stort antal sånger har översatts till finska, danska och norska, liksom till engelska och – genom missionärer – till flera afrikanska språk. Hon översatte en del sånger från engelska och tyska, och ibland bearbetade hon utländska sånger ganska fritt.

Oscar Ahnfelt sjöng Linas sång inför kungen

Sångarevangelisten Oscar Ahnfelt tonsatte många av Lina Sandells sånger och sjöng dem ofta. Han var en av landets stora kändisar under senare delen av 1800-talet. Lina Sandells sånger utgjorde också huvudparten i de tolv sångsamlingar som Ahnfelt gav ut med sammanlagt 200 sånger, och som spreds i hundratusentals exemplar.

– Ahnfelt har sjungit in mina sånger i folkets hjärta, sa Lina Sandell. När Ahnfelt blev kallad att sjunga för kung Karl XV skrev Lina Sandell en sång som han tonsatte. Han fick därefter kungens tillstånd att sjunga i Sverige och Norge. Detta trots att det så kallade konventikelplakatet, som förbjöd samlingar utanför kyrkan, ännu gällde.

Linas sånger i psalmboken

Lina Sandells Samlade sånger gavs ut i tre band med sammanlagt 656 sånger. Tretton av hennes originalpsalmer ingår i 1986 års psalmbok.        Det sägs att hon, så länge hon bodde hemma, gillade att sitta i eller under den stora asken i prästgårdens trädgård och skriva. Hennes pappa lär ha låtit bygga en plattform ett stycke upp där man kunde sitta liksom inbäddad i trädets krona. Bland annat ska Tryggare kan ingen vara ha kommit till där.

Lina Sandell står staty under denna månghundraåriga ask i prästgårdens trädgård i Fröderyd. Statyn är utförd av Axel Wallenberg

LINA SANDELL OM ROSENIUS